Meme kanserleri, başlıca noninvaziv (=in situ; yayılma göstermeyen) ve invaziv (yayılma potansiyeli olan) olarak iki gruba ayrılır.
In situ kanserler de duktal karsinoma in situ ve lobüler karsinoma in situ olmak üzere iki gruba ayrılır.
Klasik lobüler karsinoma in situ her iki memede de 8-10 kat meme kanseri riskini artıran bir bulgudur. Bu tür hastalara ya yakın izlem yanısıra tamoksifen gibi koruyucu bazı ilaçlar verilebilir ya da koruyucu amaçlı her iki meme dokusunu çıkartma (basit mastektomi) şeklinde cerrahi girişimler uygulanabilir. Beraberinde plastik cerrahi girişimlerle protez ve benzeri cerrahi rekonstrüktif işlemler eklenmesiyle beraber kozmetik açıdan yüz güldürücü sonuçlar elde etmek mümkündür.
İn situ duktal kanserler (=İSDK, intraduktal kanser) ise çoğu kez ele gelmez ve mamografide tespit edilen düzensiz ufak boyutlu kireçlenme bulgusu ve/veya kanlı/şeffaf tek kanaldan memebaşı akıntısı ile kendini belli eder. İSDK, normal hücrelerden invaziv kanser hücrelerine geçiş olarak kabul edilmektedir. Kitle oluşturmadığı için, tel ile veya radyoaktif maddelerle işaretlenerek (Bkz. ROLL tekniği) çıkarılır. Geri kalan meme dokusuna radyoterapi (RT) eklenmesi ile iyi bir klinik seyir gösterir. Memede yaygın ise tüm meme dokusunun çıkarılması (basit mastektomi) gerekir ve % 100’e varan oranla tam şifa elde edilir. Saf İSKD’de koltuk altı lenf bezlerinin tutulumu nadirdir (%1-3). Bu nedenle, tüm memenin çıkarılacağı hastalara, bazı daha kötü özellikler gösteren (yüksek gradlı, komedo vs) tiplerinde koltukaltı lenf bezlerinde kanser hücrelerini tutması en muhtemel bekçi lenf bezlerini çıkarmak (=sentinel lenf nodu biyopsisi) gerekebilir.
İnvaziv Kanserler
Sütü memebaşından dışarı taşıyan meme kanallarını döşeyen hücrelerden gelişen duktal karsinom en sık meme kanseri tipidir. Duktal karsinom yayılma özelliği yoksa in situ formdadır (Bkz. Duktal Karsinoma in situ), yayılma potansiyeli varsa invasif formdadır.
Süt üreten bezlerden (lobül) gelişen kanser ise lobüler karsinomdur. Lobüler karsinom yayılma özelliği yoksa in situ formdadır (Bkz. Lobüler karsinoma in situ), yayılma potansiyeli varsa invasif formdadır.
İnflamatuvar meme kanseri meme kanserinin en kötü ve hızlı seyreden tipidir. Memeyi tamamen tutan memenin iltihabi hastalıklarıyla karışabilir. Kitle belirtisi vermeden yaygın kızarıklık ve sertlikle seyreder. Antibiyotik tedavisine rağmen iyileşmeyen memenin iltihabi hastalıklarında mutlaka akla getirilmelidir ve biyopsi alınmalıdır.
Meme Kanserinin Belirtileri nelerdir?
- Memede veya koltukaltında ele gelen kitle (sertlik, şişlik),
- Meme başından akıntı (tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli),
- Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu,
- Memebaşı derisinde değişiklikler (soyulma, kabuklanma)
- Meme cildinde yara veya kızarıklık,
- Meme cildinde ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması (portakal kabuğu görünümü),
- Memede büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri veya renginde değişiklik (kızarıklık vs).
- Bazı hastalarda ise bu belirtilerin hiçbirisi olmadan, kanser mammografide tespit edilebilir.